Home / :BLOG: / Protokol Jemputan Hadirin ke Majlis Istiadat Pertabalan Yang Di Pertuan Agong

Protokol Jemputan Hadirin ke Majlis Istiadat Pertabalan Yang Di Pertuan Agong

Istiadat Pertabalan KDYMM Yang Di Pertuan Agong adalah upacara tertinggi negara yang menjangkaui sebarang pengaruh politik. Mana-mana ahli politik yang tidak menghormati istiadat ini kerana dendam dengan ahli politik yang lainnya adalah dikira biadab terhadap institusi DiRaja.

Protokol Istana telah menetapkan bahawa kedudukan Bekas Perdana Menteri adalah pada kedudukan ke 10 sementara Perdana Menteri pada kedudukan ke 6. Jesteru itu, kedudukan masing-masing adalah berdekatan (vicinity) atas status jawatan yang mereka pegang / pernah pegang.

Sama juga dengan jawatan Perdana Menteri dan Ketua Pembangkang di Parlimen. Menyampah macammana pun, dua pemegang jawatan ini perlu duduk bertentangan antara satu sama lain di Dewan Rakyat.

Cubaan mengubah kedudukan orang kenamaan ketika program istiadat pertabalan hanya kerana si A tak mahu tengok muka si B menunjukkan rasa tidak hormat dan sombong. Itu bukan sikap negarawan.

Yang pandai-pandai mengubah kedudukan bekas Perdana Menteri supaya duduk nun jauh di belakang atas kapasiti sebagai Orang Besar Pahang pun sama naik bodohnya. Pakaian Orang Besar Pahang dan Pakaian Bekas Perdana Menteri mana sama. Setiap jawatan ada protokolnya. Kau ingat ni baju pergi Mydin ke?

Terima kasih DS Najib Razak. Saya difahamkan tuan mengalah kerana tidak mahu upacara besar ini tertangguh disebabkan nafsu sesetengah manusia.

Tuan memperoleh lagi rasa hormat saya

#AmbilSemulaNegaraKita
#ReclaimOurNation

—–
Abdul Rahim Hilmi Zakariya
Bukit Tunggal Kuala Terengganu

Loading...