Home / :BLOG: / PAKATUN KATA MALAYSIA MINTA BANTUAN CHINA MENGATASI KRISIS EKONOMI – BILA MASA MALAYSIA ALAMI KRISIS EKONOMI?

PAKATUN KATA MALAYSIA MINTA BANTUAN CHINA MENGATASI KRISIS EKONOMI – BILA MASA MALAYSIA ALAMI KRISIS EKONOMI?

Malaysia tidak menghadapi krisis ekonomi. Tidak seperti tahun 1998, tidak ada kejatuhan pasaran saham sehingga 80%, bank-bank kita adalah sangat menguntungkan dan tidak muflis, tiada pemberhentian pekerjaa besar-besaran, kita tidak mengalami pertumbuhan ekonomi yang negatif tetapi pertumbuhan KDNK positif sekarang dan tidak ada keperluan untuk peubuhan Danaharta atau Danamodal untuk menyelamatkan bank-bank dan syarikat-syarikat di Malaysia.

Pengikut PakaTun kini menyebarkan propaganda di media sosial bahawa kita meminta China untuk membantu untuk mengatasi "krisis ekonomi" negara dan berkata akan ada harga yang perlu dibayar.

MENGARUT!!!!!

Pertama, Malaysia tidak menghadapi krisis ekonomi. Tidak seperti tahun 1998, tidak ada kejatuhan pasaran saham sehingga 80%, bank-bank kita adalah sangat menguntungkan dan tidak muflis, tiada pemberhentian pekerjaa besar-besaran, kita tidak mengalami pertumbuhan ekonomi yang negatif tetapi pertumbuhan KDNK positif sekarang dan tidak ada keperluan untuk penubuhan Danaharta atau Danamodal untuk menyelamatkan bank-bank dan syarikat-syarikat di Malaysia.

Jika Malaysia berada didalam krisis ekonomi, bank-bank akan menjadi yang pertama untuk mengalaminya. Mereka akan mengalami kerugian peruntukan pinjaman yang besar dan tidak dalam berkembang sihat atau keuntungan berkembang seperti sekarang.
Rujukan http://www.thestar.com.my/business/business-news/2016/12/13/banking-outlook-in-2017-for-asia-pacific-negative/

Kedua, pelaburan dari China adalah pelaburan yang dibuat sebagai sebahagian daripada inisiatif 'Belt and Road initiatives' mereka. Mereka melabur kerana mereka MAHU melabur. Ini bukan 'bail-out loans' seperti yang didakwa oleh PakaTun.

Ketiga, kita tidak pergi merayu ke seluruh dunia – termasuk ke Jepun dan Singapura untuk secara rasmi mendapatkan bantuan kewangan segera dan pinjaman seperti apa yang Mahathir lakukan pada 1998-1999.

<a href="https://youtu.be/Ty3ZuojKB7E%5B/embed%5D">https://youtu.be/Ty3ZuojKB7E


Rujukan:
http://library.perdana.org.my/Digital_Content/Prominent_Leaders/Mahathir/News_1968-2004/1996-1998/1998aj/japan%20looking%20imalaysia.pdf

http://www.thestar.com.my/business/business-news/2016/12/13/banking-outlook-in-2017-for-asia-pacific-negative/

Loading...