Home / :BLOG: / Lantikan KP SPRM, Jawapan Menteri Mengecewakan

Lantikan KP SPRM, Jawapan Menteri Mengecewakan

FB Wee Ka Siong

#JanjiDicapati

Saya amat kecewa dengan jawapan yang diberikan oleh Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri YB Mohamed Hanipa Maidin ketika di dalam Kamar Khas sebentar tadi berhubung isu pelantikan Ketua Pesuruhjaya SPRM, Latheefa Koya.

1. Beliau seolah-olah cuba mengatakan saya obses dengan janji manifesto Pakatan Harapan apabila membangkitkan tentang Janji 14 dalam Buku Harapan.

Ini bukan soal saya berminat dengan Buku Harapan atau tidak. Sebagai pembangkang, adalah menjadi tanggungjawab saya untuk memantau pentadbiran kerajaan. Inilah yang dikatakan proses menyemak imbang kerajaan yang memerintah.

2. Hanipa menyentuh tentang Seksyen 5 Akta SPRM 2009 yang mengatakan pelantikan Ketua Pesuruhjaya adalah atas nasihat Perdana Menteri kepada YDP Agong.

Jika sudah menyedari kekangan ini, kenapa ia dijadikan sebagai satu janji kepada rakyat?

3. Hanipa menyebut bahawa kerajaan yakin dengan segala tindakan dan keputusan yang dibuat KP SPRM adalah berdasarkan kepada merit, bukan atas arahan mana-mana pihak.

Kenyataan ini amatlah lemah dan tanpa perincian kukuh. Malah soalan saya sama ada proses ratifikasi akan dilakukan dengan meminta PSC mengesahkan pelantikan Latheefa juga tidak dijawab.

Kesimpulannya, kesemua 5 soalan yang saya ajukan tidak dijawab oleh Hanipa yang mewakili kerajaan PH.

Berikut saya lampirkan teks ucapan penuh saya di Kamar Khas hari ini dan lihat sendiri jawapan Timbalan Menteri PH ini.

Loading...