Home / :BLOG: / Jual Aset Negara: Murah atau Unlock Value?

Jual Aset Negara: Murah atau Unlock Value?

Jual asset tu jualan murah or unlock value ?

I can safely said yang penjualan aset yang dilakukan oleh kerajaan PH sekarang ni bukan untuk unlock investment value .

Why ?

1 – Untuk IHH punya case .

Khazanah under PH sell IHH dekat Mitsui on November 2018 . Semua orang tahu yang IHH was badly hit masa Turkey krisis sebab IHH ada 60% share dalam Acibadem . So bila krisis dekat Turkey , IHH terkesan teruk . Management plan nak restructure back IHH lepas Turkey election . Lagi satu IHH dah set aside USD1.1billion untuk acquire Fortis . Hospital dekat India . Duit dah ada , dah nego tinggal finalize sahaja . If 2 benda ni settle IHH punya value akan naik lagi . Bank target will be around RM7-RM7.50 . Khazanah jual RM6 dengan cara tergesa-gesa .

For IHH case bukan unlock value . The gems is still rusty . Polish sikit baru unlock . Khazanah tak tunggu nak polish . Dia jual je terus .

2 – Untuk case bank dekat Philippine .

Ini lagi clear firesale bila mana penjualan berlaku at discount price . Discount price je kita tahu Khazanah yang offer to sale their asset . Kalau orang offer dekat Khazanah , selling price will be at premium price or harga lebih tinggi dari market .

Senang faham macam ni . Kalau u ada rumah , u nak jual tapi xdesperate . U akan tunggu orang offer harga yang u nak . Kalau u desperate , u akan offer murah dekat potential buyer untuk make sure transaction jalan cepat dan u dapat proceed from sale cepat .

Banyak sangat aset yang dijual . Tak dapat nak tulis semua . Kalau listed company macam CIMB , Axiata and etc tu kita lihat timing dia jual tak kena . Jual time market jatuh . Pelik gila . Khazanah nampak desperate . Kalau tidak desperate , dia akan relax dulu . Hold . Tunggu recover baru jual ini time jatuh tu pegi jual macam orang gila . Pelik doh . Dont say khazanah tiada holding power . Khazanah stable gila kot . Nak hold bertahun pon takde masalah melainkan someone need cash badly .

Syok weyh jadi kroni or high net worth person time macam ni dapat beli quality asset pada harga discount .

Najib Sahaari

Loading...